sobota 31. júla 2021

Prečítané leto - O jazerách

Kto by ich nemal v obľube, hlavne v takomto teplom júlovom počasí. Jazerá a iné vodné (a chladné) hladiny. Týždeň sme začali prechádzkou. Od jedného jazera k druhému. Mimo lokálnych jazerných výletov sme si ale trochu aj pocestovali. Prstom po mape a v knihách. Do krajiny tisícich jazier - do Fínska. Rodiska Tove Jansson a Muminovcov.


Po tejto drobnej zachádzke sme sa ale vrátili opäť na Slovensko. Výborných kníh o jazerách máme aj na Slovensku dosť. Či už sa vydáme s Vincentom hľadať Vodovedu alebo si prečítame povesti o slovenských jazerách a plesách. Aj v nich sa dozvieme o vodníkoch žijúcich v rozličných jazerách. O tom trenčianskom sme sa tu síce nedočítali, ale aspoň sme ho navštívili priamo v Trenčíne. 


Vodník Valentín a vodníček Maťko

Samotných jazier a vodných nádrží máme na Slovensku síce trochu menej ako vo Fínsku, avšak tiež ich je dosť. Dosť na to, aby sme sa s nimi zahrali hru na spôsob Cardline. Ak nepoznáte Cardline, tak vrelo odporúčame. Je to zábava a učenie sa v jednom. Síce zatiaľ len čierno-biele, ale podarilo sa mi vytvoriť nejaké kartičky so slovenskými vodnými plochami. K všetkým síce nemám všetky údaje, ale rozlohu áno. A pri väčšine sa dá porovnávať aj objem či najväčšia hĺbka. A aby sme tam tej Maťkovej obľúbenej vlastivedy prepašovali ešte viac, pripísala som tam aj okresy či zdrojnice. Tak môžeme porovnávať a vyhľadávať a zoraďovať koľko len hrdlo ráči. Už to ale vidím tak, že budem musieť prirobiť aj rieky :-) 

Pár kartičiek na ukážku. Plesá, jazerá aj vodné nádrže.

No a najlepšie zavŕšenie tohto týždňa? Predsa v jazere. A nech ho nie je málo, vytvorili si v ňom menšie jazierko. Takže vodníci aj vodníčatá, hor sa do jazier aj jazierok :-) 



P.S.: Ak máte záujem o kartičky, dajte mi ešte chvíľočku, aby som ich ešte trošku vylepšila a rada vám ich pošlem :-)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára