sobota 6. júla 2019

Prečítané leto - O vode III.


Prázdniny sú už tu a hneď prvý týždeň Prečítaného leta začíname témou vody. Veď kto by nemal chuť osláviť začiatok leta a prázdnin skokom do mora či do jazera?

My sme si posledné dva týždne užívali na dovolenke, vlastne rovno dvoch, takže voda nás sprevádzala každý deň. Užili sme si ju dosýta pri kúpaní sa v mori, aj malom detskom bazéniku, pri splavovaní rieky na nafukovacom člne aj pri plavbe loďou na ostrov. Po cyklochodníku popri rieke sme sa doviezli ku krásnemu zatopenému lomu. Spoznali morské živočíchy v Aquarium v Pule a pozreli si kŕmenie žralokov. A mrkli sme sa aj na morských ježkov, lebo dovtedy sme ich videli len v podobe ostňov v mojej nohe. A zažili sme jednu príjemnú letnú búrku...






S vodou sme sa trochu samozrejme aj zahrali. Vytvorili sme si farebné bubliny a poobtláčali ich na papier.




Zábava to síce bola, ale nie až tak osviežujúca, ako sa na horúci letný deň patrí. Zachránilo to striekanie vody zo záhradnej hadice, a tak nečudo, že sme sa nielen príjemne osviežili, ale nám vznikli aj nádherné dúhy.


A potom sme si dúhu aj zamrazili. Keďže deštruktívne aktivity u nás majú svoje stále miesto, následne ju roztrieskali kladivom na maličké kúsky. Len škoda, že tie kúsočky ľadu nevydržali na slnku dlhšie, takéto farebné a lesklé drahokamy - poklady sa mojim malým pirátom páčia.





A keď už som pri pirátoch. Posledné mesiace sa u nás číta predovšetkým Štikút. So Štikútom si človek tiež užije vodu, plaví sa na plachetnici, kúpe sa v mori aj potápa. Aj keď nie zrovna tak, ako by si želal. Draky boli vždy láska, a keď sa k množstvu drakov pridá ešte aj dobrodružstvo (a to k nim veru patrí), je to správny mix pre nejedného zbojníka. A tak si u nás nažívame spolu so Štikútom. A keď malí vikinskí hrdinovia vyhrajú v náročnom boji, musia si novonadobudnuté územie označiť svojou vlajkou. Pirátskou vlajkou.


Aby sme sa stali správnymi námorníkmi, je potrebné vedieť sa orientovať na mori. Kompas so sebou síce nemáme, ale prezreli sme si aspoň rôzne vlajky, morzeovku a vyskúšali aj nejaký ten námornícky uzol. 



A tu, moja riadne okresaná kôpka kníh na prvý týždeň. (ešteže cestujeme autom, ehm). Našťastie v knižnici bol práve posledný diel Štikúta vypožičaný a musíme si na neho počkať, a tak sme sa dostali aj k iným, nádherným knihám o vode. Hlbokomorské rozprávky sme nakoniec prečítať nestihli, ale aspoň nám ich audioverzia spríjemnila dlhé cestovanie.                                                                       



A kto by si chcel s nami zaspomínať aj na predchádzajúce týždne o vode, tu sú...      
Prečítané leto - O vode 2018
Prečítané leto - O vode 2017

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára