nedeľa 21. júla 2019

Prečítané leto - O bábätkách

Bábätká sú všade, majú ich nielen ľudia, zvieratá, či také strašné stvorenia ako je Gruffalo, ale aj nežné zelené rastlinky, aj keď samozrejme nie také, aké si ich v prvom momente predstavíme. Zbojníci už ale bábätká dávno nie sú, a tak sme si trochu pripomenuli doby, keď ešte bábätkami boli. Hneď na začiatku týždňa mi sociálna sieť vyhodila spomienku na malého Maťka, a veruže sa sám nespoznal. Takže hor sa na fotky a môžeme hádať kto je vlastne kto :-)




A aké veľké sú vlastne tie bábätká? V brušku maličké - v dvoch mesiacoch ako čučoriedka, o päť mesiacov neskôr ako taký malý melónik. A keď sa narodia? Koľko vážia? Predsa ako 3 veľké a jeden polovičný balík múky :-) 




Keďže v knihe Čo baby nedokážu sa objavilo aj predčasniatko, odskúšali sme si aj nižšiu váhu - 2,5 kg. Na prvý pohľad sa to síce zbojníkom nezdalo ako veľký rozdiel, ale vlastne sme odobrali jeden zo štyroch balíčkov - a keďže ten kilový, išlo viac ako o štvrtinu váhy. A to majú predčasniatka často ešte výrazne nižšiu váhu. 
A nesmieme zabudnúť na výšku. 50 centimetrové bábätko - 50 centimetrová červeno-modrá montessori tyč. Teda vlastne, my máme červeno-prírodné. Ale na dĺžke sa nič nemení. Narástli veru.



Na zvieracie mláďatká sme narážali všade. Hlavne tie vtáčie. Dokonca v parku sa nám vyliahli mladé pávy. Na záhrade sme zase natrafili na mravenisko. Krásny príklad toho, aké sú mravce starostlivé. Ak sú po vykopaní časti mraveniska kukly (alebo aj vajíčka) ohrozené, mravce neváhajú ani sekundu a začnú ich odnášať do bezpečia. Skúšali sme počítať, ako dlho im to potrvá. Do minúty bola väčšina kukiel späť pod zemou a do dvoch minút už takmer všetky. 




A nezabudli sme ani na rastlinné bábätká. Nielen zo semienok, za ten týždeň nám krásne naklíčila reďkovka, ale aj z listu. Maťko chcel listu - bábätku dorobiť ešte očká a ústa, ako sú aj na obálke Kto rastie v parku, ale maľovať na rastlinu som nechcela a nalepovacie očká sa niekde zatúlali. Tak možno kým sa zakorení, tak na nás začne aj žmurkať a usmievať sa :-)






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára