nedeľa 14. júla 2019

Prečítané leto - O čokoláde

Jednoznačne najsladší týždeň Prečítaného leta. Čokoládový. Mňam. Začali sme ho čokoládovou zmrzlinou a ukončíme čokoládovým fondue, alebo aspoň horúcou čokoládou v jednej z našich obľúbených čokokaviarní. A aj prečítané knihy boli sladké. Záhadné, napínavé, dobrodružné aj poučné, ale zároveň čokoládovo sladučké.


269 dní dažďa nám prepojilo týždeň o vode s týždňom o čokoláde. Dať čokoládový darček priateľovi je sladký nápad, zbojníci taký vždy ocenia. My sme si dali vlastný darček a nakúpili sme množstvo čokolád. Horké, mliečne aj nečokoládové biele. Najskôr ich bolo treba ochutnať. Je sladká, horká, alebo dokonca až kyslá? Existuje aj slaná čokoláda? Klasickú ochutnávku sme zvládli už predtým v knižnici, tak sme si to doma sťažili a snažili sa jednotlivé vzorky priradiť k percentuálnym podielom kakaovej sušiny. Samozrejme sme ich aj ovoniavali a sledovali farbu. A nesmelo chýbať ani kakaové maslo a kakaové bôby. Myslíte, že zbojníkom chutili rovnako ako čokoláda? :-)

Ochutnávka v knižnici





A čo s toľkou čokoládou? Každá mama vie, ako krásne čokoláda farbí. Nielen tvár, ruky a snehobiele tričká (ešte som sa stále nepoučila), ale aj papier. Skúšali ste už niekedy kresliť kúskom čokolády? Ak nakreslíte čokoládovú tortu, tak nielenže vyzerá ako čokoládová torta, ale aj tak vonia. A určite aj chutí. Najlepšie sa kreslí horkou čokoládou, nielenže zanechá peknú stopu, ale aj sa najmenej topí a rozmazáva. Ale keď už sa počas kreslenia roztopí, môžeme na papieri zanechať aj odtlačok svojej dlane :-) Mimochodom, to, čo je nakreslené vedľa čokoládovej torty je presne tá vôňa, ktorú hľadal chlapec, ktorý hľadal vôňu čokolády...aj s hviezdičkami.



Počas čítania o Totálne ohromujúcej čokoláde nás zaujali najmä staroveké kultúry Mayov a Aztékov, vďaka ktorým si dnes môžeme na čokoláde pochutnávať, tak sme si prečítali ešte aj o nich. A skúsili sme kakaové bôby použiť ako platidlo. Za koľko kakaových bôbov by ste bratovi predali tabuľku čokolády?



A na záver tohoto sladkého a voňavého týždňa sme sa zabavili s čokoládovou plastelínou. Inteligentnou zjavne. Alebo to bol čokoládový sliz? Stačilo zmiešať balíček pudingu, samozrejme čokoládového, približne hrnček kukuričného škrobu a 1/3 pohára vody. Nech už to bolo čokoľvek, bol to rozhodne zaujímavý materiál. Trochu sa trhal, trochu mrvil, trochu lepil, trochu roztekal. Keď sme sa ho dotkli, stal sa matným a po chvíľke sa zase krásne leskol. Keby pridáme ešte trochu škrobu asi by bol plastelínovejší, ale nám sa zapáčil aj v takejto podobe. Zábava na dlhú dobu garantovaná :-)







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára