nedeľa 5. augusta 2018

Prečítané leto - O vode

Kto by sa netešil na týždeň o vode? A obzvlášť v takomto počasí. Pre nás to bol veru jeden z tých náročnejších týždňov. Keďže Kubko má na ruke sadrovú dlahu, ktorá sa nesmie namočiť ani navlhnúť, museli sme premyslieť, ako týždeň o vode strávime bez vody. Tak trochu ako v rozprávke, ani oblečená, ani vyzlečená, ani na koni, ani.... 


Týždeň sme začali Hlbokomorskými rozprávkami, kde nás hneď na začiatku upútali rôzne typy lodí. Predstavili sme si všetky tie výletné lode, lietadlové lode aj ľadoborce. Ale ani ja sama som niektoré vôbec nepoznala, a tak sa bolo treba dovzdelávať. Aby sme si vedeli predstaviť aj krížniky, škunery či džunky. Zistili sme tiež, že naša legová ponorka nie je vlastne ponorka, ale batyskaf. 



Maťko dokreslil ešte pirátsku loď

Zo slaných, morských vôd sme sa presunuli aj do tých sladkých, tečúcich, a hlbokomorské živočíchy sme nahradili sladkovodnou "horúcou pyraňou", teda Čiernym Petrom v šupinatom vydaní. 


Nezostali sme ale celý týždeň na sucho s papierovými hrami a kartičkami, využili sme aj samotnú vodu. Začiatkom týždňa sme boli po veľmi dlhej dobe na zmrzline a Maťka veľmi zaujímalo, ako sa topí na slnku a ako v tieni. Ale na jednej zmrzline sa to porovnávať nedá, a tak sme doma spravili pár pokusov. Najskôr sme  vodu uväznili v podobe ľadu, a merali sme, za akú dlhú dobu sa roztopí. Prvý a druhý pokus bol s tromi bielymi tanierikmi, jeden sme dali na slnko, druhý do tieňa a tretí nechali doma na stole. Samozrejme, ten na slnku bol roztopený ako prvý. Potom sme vyskúšali dať ľad na dva tanieriky na slnko, len jeden tanierik bol biely a druhý tmavomodrý (čierny doma nemáme). Na tmavom bol ľad roztopený výrazne rýchlejšie a zároveň teplota vody bola vyššia - odmerali sme ju teplomerom a s Maťkom sme ju vyskúšali aj rukami.


Druhýkrát sme uväznili vodu do striekačky, tentokrát zafarbenú potravinárskymi farbami. A tak ďalšia biela plachta už nie je bielou. 


  


V týchto horúcich dňoch sme trochu vylepšili aj naše jazierko na dopĺňanie pitného režimu pre hmyz. Mali sme pôvodne keramickú nádobu, ale bola príliš hlboká, tak sme ju vymenili. Pribudli ďalšie kamienky pre včielky aj machový most pre mravce. Snáď im bude vyhovovať, tento rok už asi nič lepšie nepostavíme. 


A nevyhli sme sa ani klasickým hrám s vodou. Tým najobľúbenejším. Čo vytvorí voda s hlinou? Predsa blato!






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára