piatok 18. augusta 2017

Prečítané leto - O vode


Naša najobľúbenejšia téma - voda je tu. Voda je tak veľmi široká (a hlavne hlboká) téma, že by sme sa jej vedeli venovať kľudne aj celé prázdniny. Hlavne veľa kúpania, čvachtania, striekania, prelievania, oblievania, zalievania....čohokoľvek, pričom je veľa vody. Zbojníci sú obaja vodné živly a akékoľvek vodné hrátky sú u nás veľmi obľúbené. A vodná tématika sa jednoznačne prelína i našimi obľúbenými knihami. Medzi ne určite patria aj Hlbomorské rozprávky, Dobré ráno, pramienok či Ema a ružová veľryba (ktorú prečítame vždy na jeden dych).


Vodný týždeň sme začali rodinne a aktívne. Splavom rieky, našim prvým spoločným. Deti si užívali, muž vesloval, a ja som mu to kazila. Klasické rozdelenie práce v našej rodine.




Okrem plavenia sa po rieke treba tiež vedieť liezť po povrazovom rebríku, tak ako plavčík Janek.




Samozrejme, nesmelo chýbať ani prelievanie, nalievanie, striekanie a iné hrátky s vodou a ľadom. Ľad je celkovo ideálna forma vody na hru v týchto teplách, nevydrží síce veľmi dlho, ale príjemne schladí.




Pri stavbe malých jazierok a priehrad na rieke sme občas museli naháňať aj odplavenú topánku alebo plastovú tatrovku. Ale ako to, že voda neodplavila aj kamene, z ktorých sme stavali? Doma sme si vyskúšali, čo pláva na hladine a čo klesne ihneď ku dnu. Vysvetlili sme si akú úlohu zohráva hmotnosť a akú rolu má vzduch a overili sme si rôzne alternatívy - napríklad prečo sa ťažká keramická miska neponorí...a ako rýchlo klesne ku dnu, keď ju naplníme.




A keď už sme vedeli čo sa potopí a čo sa udrží bez problémov na hladine, nebol problém vyrobiť si lodičku a maják. Z korku, aby dobre plávali. Zbojníci si rozdelili úlohy - Maťko vystrihoval plachtu a maľoval maják, Kubko sa postaral o dokončenie plachetnice.






A čo by to bolo za more bez nejakého plávajúceho živočícha? Skúsili sme si teda ešte vyčarovať medúzu. Z igelitového vrecúška. Ale v zajatí trpela, potrebovala by veru väčšie životné priestory než sme jej poskytli my. Budeme asi musieť prehľadať pivnice u starých rodičov, možno jej nájdeme priestrannejší domov, kde bude môcť všetky svoje chápadlá ukázať v plnej kráse.


Filcovej rybičke sme našťastie poskytli viac priestoru na plávanie. Zbojníci sa trochu potrápili s plutvami (jedna ryba a toľko rôznych typov plutiev, och), ale nakoniec skončila správne zložená.


Okrem iných kníh sme sa tento týždeň dostali aj k Ceste domov, knihe o tučniačikovi žijúcom na južnom póle. Keďže zbojníci si tento rok prvýkrát zažili, čo to znamená slaná morská voda, trošku sme sa zamerali práve na túto jej vlastnosť. Sú slané aj ľadové kryhy, ktoré plávajú v slanom oceáne? Spravili sme si malý pokus. Dali sme do mrazničky slanú vodu a počkali sme, čo to spraví. Po vytiahnutí z chladničky nás čakal kus ľadu a nezamrznutá voda - veľmi slaná nezamrznutá voda. A ľad? Skúšali sme ho obliznúť - soľ bolo cítiť len naozaj máličko. 


A keďže voda sa vie zmeniť nielen na ľad, ale aj na paru, z ktorej potom vznikne dážď, tak aký je vlastne dážď, keď väčšina vody na zemi je slaná? Aj malí zbojníci vedia, že slaný nie je. Dokonca ani pri mori nie. Tak sme si do misky dali slanú vodu - a vyčkali čo sa stane. Voda sa vyparila, ale bez soli. Vyzerá to tak, že soľ sa kamaráti len s vodou v kvapalnom skupenstve - a tú majú najradšej aj zbojníci :-)




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára