nedeľa 5. júla 2020

Prečítané leto 2020 - O mestách

Mestá a mestečká, príjemné tiché zákutia aj životom pulzujúce ulice. Parky s fontánami a storočnými stromami aj rušné promenády. New York či Pezinok. Väčšina ľudí si nájde ten svoj kúsok, v ktorom sa budú cítiť príjemne. 

Mohli by sme cestovať (prstom po mape) do toľkých zaujímavých miest. Ale keď som prezradila, že tohtotýždňová téma sú mestá, Maťko zrazu prišiel s tým, že on chce robiť Pompeje. Pretože to je to, čo vás napadne bežne, keď sa povie mesto. Rozmýšľam, rozmýšľam, viem, že sme už Pompeje raz robili a marí sa mi že práve v rámci Prečítaného leta. A tak hľadám, hľadám....a nachádzam. Prečítané leto - O meste - rok vydania 2018. Normálne Pavlovov reflex, asi to vyskúšam o ďalšie dva roky, či mu opäť napadnú Pompeje :-) A tak Pompeje nechýbali ani tento rok.





No ale leto 2018 si my radšej nepripomíname, okrem iného sme ho celé strávili doma, a tak tentokrát si veru naplánujeme veľký výlet do veľkého mesta, a rovno toho najväčšieho, aké tu máme - nášho hlavného. Ale plány sa plánujú a my nakoniec tému o meste strávime vďaka menšej viróze opäť doma, na dedine. Ale aspoň sme si o Bratislave tento týždeň veľa prečítali. A keď nám to zdravie dovolí, vydáme sa do centra Bratislavy, po stopách knihy Kľúče od mesta, ktorú sme si pozreli aj sfilmovanú s nádherne ľubozvučnou slovenčinou hlavnej hrdinky Martiny, a pohľadáme nielen sochu Rolanda na Hlavnom námestí, ale aj nejakú výbornú zmrzlinu. 




Trochu sme nazreli aj do histórie miest ako takých, nielen toho nášho hlavného. V Časopédii je krásny prehľad, a v knihe o architektúre sme si pozreli najmä rímske stavby. Nielen kvôli antickému mestu Pompeje, ktoré sme predtým zatopili lávou z octu a sódy. Rimania zbojníkov zaujímajú vlastne kvôli drakom. Spomínate na jednu zo Stratených vecí Štikúta Strašného Štukovca III? Rímsky štít. Niekedy stačí tak málo na vyvolanie zvedavosti. K drakom (a určite aj Rimanom) sa teda isto ešte vrátime hneď v ďalšom týždni.


V Časopédii je aj krásny citát od Williama Shakespeara: "Čo je mesto, ak nie ľudia?" V knižnici sme objavili knihu Cirkus ulice (ktorú sme mimochodom pred tými dvomi rokmi mali v rukách tiež - v inej knižnici) a ktorá nás celý tento týždeň sprevádzala a zabávala.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára