nedeľa 12. júla 2020

Prečítané leto - O drakoch

Draci vždy boli, sú a asi aj budú detskou láskou mnohých zbojníkov. Tých mojich určite. Už sú to tuším vyše 3 roky, čo sme začali čítať série dračích kníh - a že ich je. Dračie srdce, Dračia ulička č. 13, či minulý rok sme prečítali celú sériu Ako si vycvičiť draka. K drakom má blízko aj Harry Potter, ktorému sme venovali tento školský rok. Popravde už niekedy v zime mi napadlo, že téma o drakoch by mohla byť jednou z tohtoročných tém Prečítaného leta. A je to tu :-) 

Každý týždeň treba začať výletom - do knižnice. Odtiaľ sme si doniesli pár kníh, napríklad Artura a zlaté lano. Toho si Maťko začal čítať hneď v ten večer, a ani spať nechcel ísť, kým ho nedočítal. Takže sme sa opäť dostali k sérii kníh, na ktorých pokračovanie je nutné čakať. Pridáva sa tak k Čarodejom dávnoveku či Iluzionistom. No naštastie pre Maťka, ďalší diel vyjde vraj už začiatkom augusta. Tento týždeň nezačneme ani s ďalšou dračou sériou, do knižnice som totiž dorazila dve hodiny po tom, ako mal niekto iný rovnaký nápad. Tak si pekne počkáme, čítania o drakoch máme aj tak bez toho dosť :-) 



Jedna z prvých kníh, ktorú sme tento týždeň otvorili je Šúrsky drak. Krásne premostenie z témy o mestách. Sú v nej totiž zozbierané povesti zo Svätého Jura, z mesta, v ktorom Maťko strávil prvý rok života. Samozrejme, výlet do Jura po stopách Šúrskeho draka nemohol chýbať. 

Na základe povesti z knihy Maťko skúsil pozmeniť erb pre Svätý Jur. Aby na ňom bol skutočný Šúrsky drak - ten, ktorého Jurania naučili na vínko.

Opitý drak - so špirálovitými, alkoholom omámenými zreničkami a sudmi červeného vína :-) Inšpirujeme Jur na zmenu erbu? 

A keď sme už boli pri tých erboch, Svätý Jur nie je jediná obec na Slovensku, ktorá má vo svojom erbe vyobrazeného draka. Pohľadali sme aj ďalšie, a veru ich nebolo málo, našli sme ich takmer 30.  Vyrobila som kartičky, a o zábavu na pár hodín bolo postarané. Ktoré sa veľmi podobajú? Na ktorých je rytier na koni nad porazeným drakom? A na koľkých len rytier s drakom? Modré, červené, biele....
A trošku zemepisu k tomu, v niektorých okresoch sú erby s drakom častejšie a v iných zase nie sú vôbec... 

 




A keď sa nestratíme v mapách, nestratíme sa snáď ani na vlastnej záhrade. Za to sa tam stratili dračie vajcia aj s pokladom. Bude na ich nájdenie stačiť pár indícií o drakoch, ktoré treba vyhľadať v knihách? 






Vyzerá to, že z dračích vajec sa už stihli vyliahnuť dráčikovia a uniesli časť pokladu. Tak sme sa vydali hľadať aj dráčikov, a našli sme ich s rozprávkovou hrou (potrebovala som nejakú zámienku, aby ju zbojníci mohli dostať:-)). Nájdeme drakov nebodaj aj v nej medzi všetkými tými rozprávkovými postavami? Uvidíme... A ak ich tam nenájdeme, zahráme si večer ešte Dračí poklad. 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára