nedeľa 19. júla 2020

Prečítané leto - O dverách a oknách

Okná aj dvere, známe aj vedúce do tajomných komnát a svetov. Alebo aj do našej fantázie. Obľúbený to prvok literatúry od detektívok až po rôzne fantasy príbehy. Vždy v napätí, čo bude za ďalšími dverami...Bude to zlý vlk alebo trojhlavý pes? Alebo obrovský poklad plný zlata a diamantov? Občas sa popasujeme s vlastným strachom, niekedy preváži zase zvedavosť... A niekedy zase záujem o to, ako sa také dvere či okná stavajú.  


My máme radi farbičky a tak nás okná zaujali hlavne tie farebné – vitráže. Ešte počas týždňa o mestách sa Maťkovi zapáčili tie na Westminsterskej katedrále, ktorú videl v knihe legových stavieb sveta.



A tak sme si tento týždeň nejaké vyrobili. Najskôr samozrejme tie legové. Ako zhodnotil Maťko, na obrovské vitráže veľkých katedrál máme málo súčiastok. Ale aj tie naše maličké robili nádherné farebné tiene.





A aby sme si mohli ozdobiť aj skutočné okná, spravili sme si "vitráž" z transparentných papierov. Už len aby nám slniečko krásne svietilo...


Samozrejme nesmelo chýbať maľovanie na okná. Doma aj na jurte, špeciálnymi pastelkami aj farbami na sklo. Táto aktivita je zábavná aj pre tých, ktorí inak kreslenie veľmi neobľubujú (ako napríklad náš Kubko).





Okrem maľovania okien sme si v pondelok v rámci Prečítaného leta na jurte prečítali Pána Guľôčku a príbeh o sledovaní cesty z okna. V sobotu sme to rovno aj využili a príbeh pripomenuli zbojníkom počas dlhej cesty na chalupu. A tak sme sledovali, hlavne polia, ktoré by teda mohli byť aj rozmanitejšie než neustále sa opakujúca kukurica, pšenica a slnečnice. Ale cesta utekala aj tak hneď rýchlejšie. A už sme v cieli a ideme si užívať okná a dvere (a stromy tiež!) v tajuplných svetoch dedovej chalupy...







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára