nedeľa 4. augusta 2019

Prečítané leto - O včelách

Tento týždeň Prečítaného leta to bzučalo a poletovalo. Včielky a chrobáky majú zbojníci radi, aj keď teda viac v knihách ako pri sebe. Radšej nech sa žiadna osa nepokúša preletieť ponad náš čitateľský kútik na terase. A pre istotu ani komár, mucha či včela. Na záhrade pri opeľovaní kvietkov (alebo akejkoľvek inej činnosti mimo štípania) ich ale vidíme a pozorujeme radi. A v knihách tiež. A pri čítaní sa napchávame plodmi, za ktoré im vďaka opeľovaniu vďačíme.






V knižnici sme dostali krásne chrobáčikovské pexeso, tak sme sa ho rovno aj zahrali. Tam sa to bzučiacim, lietajúcim, skákajúcim či loziacim hmyzom riadne hemžilo. Rozoznať jednotlivé chrobáčiky je veru fuška. 


K tým obľúbeným druhom hmyzu patria jednoznačne včely. Okrem toho, že sú pekné, obvykle človeka nepichnú a sú aj užitočné. Opeľujú a my ich môžeme pozorovať, ako sa ich vačky na zadných nohách pekne plnia. Na pozorovanie máme aj osie hniezdo, a presné tvary, ktoré osy vytvárajú, sú podobné tým včelím. Nádherná geometria. So zemiakovou pečiatkou sa ich pokúsime trocha napodobniť, ale veru ľahké to nie je. 




Nielen opeľovanie rastlín je pre nás užitočné. Vďaka včielkam máme aj med. Ale keďže doma med využívame predovšetkým ako liek (veď na jednu lyžičku medu musí pracovať 4-7 včielok celý svoj život) a od posledného nachladnutia je už veru dlhá doba, spravili sme si malú medovú ochutnávku. 


Do zimného obdobia sme sa vrátili aj vďaka výrobe sviečok z medzistienok. To je u nás taká predvianočná aktivita. Ale zbojníci ju majú radi, je jednoduchá a zároveň výsledok je vždy úžasný. A ku všetkému aj užitočný. Ako včielky.





No, a ako zavŕšiť včelí týždeň? Jednoznačne pohybom. Včely sa totiž dorozumievajú tak, že lietajú. Aj zbojníci radi lietajú. A vďaka predkresleným trasám môžu lietať a dorozumievať sa (alebo sa o to aspoň pokúšať) podobne ako včielky. 




Pomotaná včielka









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára