nedeľa 18. augusta 2019

Prečítané leto - O schodoch a rebríkoch

Tento týždeň Prečítaného leta sme strávili na vysokej nohe. Ehm, vlastne s nohami vysoko nad zemou. Na rebríkoch a na schodoch (a iných preliezkach). 




Po čokoládovom týždni, kedy sme čítali Charlieho a jeho továreň na čokoládu sme sa konečne dostali k pokračovaniu tejto knihy, a týždeň o rebríkoch a schodoch sme tak začali trošku netypicky - s výťahom. Ale aj ten nás, podobne ako schody či rebríky, dokáže dostať do pekných výšok. Konkrétne tento sklenený až na obežnú dráhu Zeme. Potom sme sa už držali trošku viac pri zemi, aspoň v knihách. 

Leotoldu som tentokrát veruže nečítala. Prečítal nám ju celú Maťko :-)


Schody a rebríky nám slúžia na zdolávanie mnohých výšok, ktoré by inak boli ťažko zvládnuteľné. Majú ich hasiči, stavbári aj maliari. A určite aj rytieri. My sme si jeden rebrík (a aj nejaké tie schody) aj vytvorili, samozrejme z Lega, a použili ho na dobitie hradu. Bez neho by sme tú hlbokú vodnú priekopu veru nezdolali. 




So schodami (aj keď v týchto prípadoch hlavne s výťahmi) súvisia aj najvyššie budovy sveta, ktoré Maťka vždy fascinovali, tak sme si pripomenuli tie. Napríklad na najvyššie, 160. poschodie Burj Khalifa v Dubaji vedie "len" 2909 schodov. Skúsili sme si tipnúť a zoradiť niektoré naše miniatúry podľa počtu schodov. Najviac prekvapila Socha slobody, u nej sme očakávali tých schodov výrazne viac. 


A pri geografii a schodoch sme aj ostali. Pretože vo svete nájdeme množstvo nádherných miest, kde by sme mohli chodiť po schodoch a trvalo by nám to riadne dlho. Čo tak zbehnúť do Číny a zvládnuť 5164 schodov Čínskeho múru (tam aj späť, a rovno si pri tom zabehnúť maratón)? Alebo Levie schody na Srí Lanke, tie majú len 1200 schodov. Alebo vyskúšame zdolať najdlhšie schodisko na svete - 11 674 schodov v trošku bližšej lokalite - vo Švajčiarsku? Na to by sme asi potrebovali predsa len trošku lepšiu kondičku, aj keď teda Maťko tvrdí, že to by zvládol :-) Ešte pár rokov tréningu ale asi bude nevyhnutných...

Na zadnú stranu som napísala, kde sa nachádza miesto + ďalšie detaily (napr. počet schodov), a Maťko obrázky priraďoval k mape. 

Fotky som vytlačila z redbull.com

Nejaké tie schody sme ale aj zdolali, a zároveň si precvičili matematiku. Na rozhľadni na Veľkej Homole sa nachádza presne 120 schodov - a pekne v skupinkách po piatich. Jedno poschodie tvoria štyri skupinky schodov, takže rovných 20, a rozhľadňa má celých 6 poschodí. Maťkovi samozrejme jeden výstup nestačil, tak musel pridať ešte dva ďalšie - zvládli sme teda 360 schodov hore aj dole. A krásny výhľad na okolie sme získali ako bonus :-) 








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára