sobota 10. augusta 2019

Prečítané leto - O počasí - O vetre

Týždeň o počasí sme začali prečítaním knihy Odkiaľ fúka, a potom Maťko rozkázal, že už treba začať čítať Čarodejov dávnoveku. Takzvaný štikúto-absťák už bol zjavne prisilný :-) Prekvapivo sa tam hneď na začiatku objavila striga - v podobe mrazivého vetra. A už bolo smerovanie tohoto týždňa u nás jasné. Vietor, víchor či hurikán, v knihách sú všetky dobré. 


Na vietor mimo kníh si v tomto letnom počasí musíme ešte počkať, aj šarkan ešte veru vyčkáva na poličke. Ale pripraviť sa na neho môžeme. Vyrobili sme si teda takúto veternú ozdobu na terasu. Aby povievala, trošku cinkala a na slnku sa tvárila ako drahokam. 





Aj v knižnici zbojníci poctivo pracovali a výsledkom boli veterníky. Teda, takéto veterné vrtuľky, nie koláče. (A teraz mi napadlo, že týždeň zakončíme tými sladkými veterníkmi, mmm, to je ale výborný nápad :-)). A keďže teraz nefúka natoľko, aby sa nám roztočili, rozbehli sme sa ako vietor, a roztočili si ich sami.  



Na vietor sme sa zahrali ešte aj doma a rozfúkali sme po papieri farbičky. Vznikla lúka aj morskí ježkovia. Spomienky na dovolenku, také typicky letné. Zatiaľ ale na leto spomínať nemusíme a môžeme si užívať typicky letné počasie - slnečno a bezvetrie. Tak fúkaj, fúkaj, vetríček :-)



Edit deň po: Niekedy si stačí niečo želať. Pri takom extrémne teplom počasí sme sa rozhodli, že sa pôjdeme kúpať na Neusiedler See, a keď sme večer už odchádzali z pláže spraviť si ešte krátku prechádzku, zdvihol sa naozaj veľmi silný vietor. Možno až príliš silný :-D Ale my sme si ho veru užili :-) 




Akonáhle prišiel vietor, do pár minút sa začali na vlnách preháňať windsurferi aj kitesurferi. Aj oni túžobne čakali na vietor. A keď už sme boli v kraji veternej energie a videli sme množstvo veterných turbín, pripomenuli sme si, že aj vďaka vetru môžeme mať elektrickú energiu. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára