pondelok 13. augusta 2018

Prečítané leto - O číslach

Čísla sú jednou z našich obľúbených tém. Posledné týždne sa u nás počíta skoro stále a takmer všetko. Hneď v pondelok sme sa zastavili v knižnici na doplnenie zásob a na stretnutie so Zuzkou Mitošinkovou. A rovno sme si spočítali knihy, ktoré máme z Egrešu a ktoré nám ešte chýbajú. No, a už nechýba žiadna. Už máme doma aj úžasne farebnú Leotoldu. Kto ma pozná, vie, že farby milujem, a zbojníci sú v tomto celá mama (A vyzerá, že po mame majú radi aj matematiku a rátanie. A samozrejme ovečky :-)) 



Zbojnícky tato má po nehode problémy so spánkom, a tak sme mu vyrobili ovečkovú girlandu, aby sa mu lepšie zaspávalo - pri počítaní ovečiek. Ovečiek sme vyrobili vyše 100, ale Maťko to s písaním čísiel vzdal pri 72 (tá sedmička sa totiž naozaj ťažko píše :-)), a ja som nakoniec zavesila aj tak iba polovicu. Asi by sme potrebovali väčšie okno.





Pri písaní čísiel sa Maťko začal zaujímať, či sa dajú čísla napísať aj slovne, tak sme si to vyskúšali. A rovno sme spoznali nové písmenko - ä.


Zbojníci sa radi poslednou dobou hrajú na schovávačku a naháňačku. Za kľudový režim sa to ale považovať nedá a zabrániť im v tom tiež nedokážem. A tak sme vymysleli schovávačku s rôznymi predmetmi. Tentokrát som v záhrade ukryla drevené čísla. Hneď prvé číslo našiel ako prvý Hugo (náš chlpatý štvornohý sused). Zvyšok už ale museli nájsť zbojníci. 





Keďže sa u nás doma posledné týždne počíta často, zbojníci si vymysleli aj vlastnú zábavu. Legové číslice či rôzne aktivity nakreslené kriedou na zem. Počítali sme počet nôh u zvierat (Koľko ich má stonožka? A koľko had?), počet kolies u rôznych vozidiel (stretli sme autožeriav s desiatimi kolesami, a z lega sa dá postaviť aj auto s piatimi či s deviatimi kolesami). Maťka zaujalo, prečo existujú papierové peniaze, tak sme si to rozmenili na drobné. Veru by to bol ťažký mešec, ktorý by sme bez bankoviek museli nosiť.



Týždeň sme zakončili príšerkovým počítaním. Nápad v hlave nosím asi tri roky a konečne som venovala tých (necelých) 5 (slovom päť) minút na jeho realizáciu. Zahádzali sme si kockou a vytvorili originálne príšerky. Hodené číslo nám určilo počet očí, zubov a končatín.




1 komentár: