pondelok 9. júla 2018

Prečítané leto - O ďalekej krajine

Keď som zistila prvú tému tohtoročného Prečítaného leta - o ďalekej krajine, ako prvé sa mi vybavili rôzne cestovateľské nápady. A prepojíme to s dovolenkou. Aj peknú kôpku kníh o cestovaní som nachystala.


No človek plánuje, život mení. A tak tento rok nebudú ani ďaleké krajiny, ani blízke krajiny, ani tá naša krajina. Len to naše milé malebné mestečko pod Karpatami a jeho veľmi blízke okolie. Hoci si neužijeme spoznávanie nových miest, môžeme sa stať aspoň návštevníkmi ďalekých krajín v ríši fantázie. Tam, kde žijú škriatkovia, trpaslíci, ježibaby, neviditeľné tvory, draky či divé zvery. To musí byť mimochodom rodná krajina mojich dvoch zbojníkov, som o tom presvedčená. Tam, na našom malom dvorčeku, kde strávime celé leto, a kde budú okolo nás žiť rôzne prapodivné bytosti či lietať draky chrliace oheň a jed. Aby sme si tie prázdniny tiež užili, ako sa len bude dať.

Najmä Maťko si posledné mesiace veľmi obľúbil rôzne knihy o krajinách, v ktorých žijú draky, trpaslíci, škriatkovia, trollovia a iné vymyslené postavičky. Hlavne tie draky tam chýbať rozhodne nesmú. V júni sme zvládli celú sériu o Bondingore a jeho obyvateľoch (a predovšetkým malom Fleckovi, ktorý sa občas menil na hrozivého Nočného žrúta), a Maťko ju vrelo odporúča každému zbojníkovi. Ešte doteraz sa u nás občas objaví Nočný žrút, ktorý je v Kubkovom podaní nenapodobiteľný (chudáci susedia :-)).

Maťko odporúča: Dračia ulička č.13
Tento týždeň sme väčšinou čítali "jednohubkové" knižky, a ku knihám vyžadujúcim viac čítania (Ako vycvičiť draka a Cesta okolo sveta za osemdesiat dní) sme sa nakoniec nedostali. Našťastie, leto ešte len začalo a keď skončia pravidelné každodenné nemocničné výlety, času na čítanie budeme mať určite viac.


Cestovať sme začali s doktorom Jajbolítom, a spolu s ním sme objavili aj zviera, ktoré ešte nikdy nikto nevidel. Tým, že sme knihu čítali prvýkrát, čihihotu sme si ešte nevedeli predstaviť. Takúto neopakovateľnú príležitosť sme nepremrhali, a rovno sme si čihihotu skúsili nakresliť podľa seba. 13 nôh, rohatá hlava a tri rohaté chvosty (áno, rohy má aj na chvostoch). Pevne dúfam, že keby som ju musela stretnúť naživo, bolo by to len malé stvorenie :-)




Vymyslené zviera musí žiť vo vymyslenej krajine. Aby sme sa v tej našej rozprávkovej krajine vyznali, potrebujeme aj mapu. Maťko s obľubou kreslí rôzne mapy a cesty, ako sa dostať napríklad k pokladu, tak sa do toho rád pustil. Nesmú chýbať ani drak so svojím mláďatkom. A rybník so zlatými rybkami, snáď nám splnia všetky naše želania.



Ale rozprávková krajina nám len na mape nepostačí. Keďže očakávame, že leto bude horúce, a na záhradke chceme tráviť aj doobedia, potrebujeme nejaký chládok. Minulý rok sme si na terasu zavesili biele plachty. Toto leto ale zameníme minimalistický za zbojnícky dizajn. Aby sme sa aj na vlastnej záhrade cítili ako v rozprávke. Maťko sa rozhodol, že vyrobí rozprávkový les podľa už navrhnutej mapy. Bude tam hrad, drak aj jazero so zlatými rybkami, a zároveň kúsok lesa aj s medveďom, pre zbojníckeho tatinka, ktorý sa do lesa asi tak skoro nedostane. Aj keď predpokladám, že skutočné stretnutie s drakom ani medveďom mu naozaj chýbať nebudú :-)






Zatiaľ máme hotovú približne polovicu, ale aspoň máme čo robiť aj ďalšie dni. Aj keď nudiť sa rozhodne neplánujeme. Je našťastie veľa aktivít, ktoré si môžeme dovoliť aj doma. Namiesto mora bazénik, návštivime hrady z piesku a zmrzlinu si môžeme dopriať aj u nás na dedine. A "taliansku" pizzu si necháme doviezť. Môžeme si spraviť koncert v obývačke, a vybrať sa do letného kina s notebookom na terasu. A hviezdy budú svietiť nad našimi hlavami aj u nás na záhradke. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára