piatok 25. augusta 2017

Prečítané leto - O zvieratách

Predposledný týždeň Prečítaného leta sa u nás štekalo, vrčalo, revalo, mňaukalo...ako vlastne stále. Zbojníci sa často hrajú na zvieratá, najčastejšie sú to rôzne mačkovité šelmy, psy, nosorožce, hady či dinosaury. A keďže tých zverov žije u nás veľa (vrátané tých divých), spravili sme si zvieraciu olympiádu. A čosi nové sme sa pri nej aj naučili. Ale k tomu trošku neskôr.


Na správnej olympiáde totiž nemôžu chýbať medaily. Vystrihla som papierové kruhy a zbojníci dorobili dierku na šnúrku a odtlačili stopy rôznych zvierat. Niektoré boli ale ťažko rozoznateľné, tak sme nakoniec ešte dolepili vytlačené stopy. 






A keďže zvieracie stopy zaujali, tak sme sa s nimi zahrali ešte trošku viac. Spravili sme si malú priraďovačku a hrali sa s plastelínou. Tá bavila úplne najviac. Najskôr sme si do nej len odtláčali jednotlivé labky, nôžky a kopýtka, potom sme si dávali hádanky, komu patria ktoré odtlačky a keďže to už bolo potom vraj príliš ľahké, nakoniec sme odtláčali aj iné časti tela ako napríklad hlavu či srsť :-) 







A potom už mohla olympiáda začať. Niektoré medaily boli až za splnenie viacerých disciplín. Napríklad taká "žabia" mediala zahŕňala nielen skoky ako žaba, ale vyskúšali sme si aj skákanie na jednej nohe či ako klokan. Vyznačili sme si 9 metrov, ktoré vraj klokan dokáže preskočiť na jedenkrát...a hop (my sme to na jedenkrát samozrejme nedali :-)). Beh zahŕňal rýchly beh ako gepard, cval ako kôň a chôdzu smerom dozadu, ako rak. Na zisk "vtáčej" medaile bolo potrebné stáť na jednej nohe ako bociany, spraviť lastovičku a mávať rýchlo krídlami (vlastne rukami) ako kolibríky. Opice tiež liezli (po nábytku), slony dupali (ešteže už nebývame v paneláku), kačky chodili svojou kačacou chôdzou, mačky ukázali mačací chrbát a chameleóny zase rýchlo vyplazovali jazyky...








Potom sme si o zvieratách a ich rekordoch čosi aj prečítali. Najviac zaujali samozrejme mačkovité šelmy s behom a skákaním, zabavili sme sa napríklad na vyplazovaní jazyku chameleóna. Dozvedeli sme sa aj, že mečúň dokáže plávať rýchlo ako auto na D1 medzi Bratislavou a Trnavou a sup lieta tak vysoko ako lietadlá. Lietať ale nevieme vôbec, a s autom sa radšej predbiehať nebudeme ani na parkovisku. Vyskúšali sme aj zadržať dych, ale 15 sekúnd sa so 6 hodinami u morského hada nedá veru porovnávať (je to len 1440 krát menej:-)). Nezvládame ani disciplínu "koala". O titul "najväčší spáč" v našej domácnosti môžu súťažiť jedine náš pes s mužom. Zbojníci sú na opačnej strane barikády. Narozdiel od koaly, ktorá prespí 18 hodín denne, zbojníci občas nedajú ani len tú polovicu.



4 komentáre:

  1. uzasny napad spojit citanie a ucenie sa s pohybom, deti si tak zapamataju uplne najviac, necham sa inspirovat

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niektorým deťom to určite veľmi pomôže, napríklad ja sama som taký typ. Keď som sa učila, tak som si veľmi pomáhala pohybom, často som až vymýšľala rôzne choreografie a podľa toho si zapamätávala učivo (nielen na základke, ale ešte aj na štátnice som sa tak učila) :-)

      Odstrániť
  2. Zvířecí olympiáda zní skvěle, kluci museli být nadšení:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, ich akýkoľvek pohyb baví. Hlavne lastovičky a bociany a plazenie ako had mi tu robia už od začiatku leta, takže to bol vlastne ich nápad, ktorý som len trošku rozvila :-)

      Odstrániť