pondelok 1. augusta 2016

Prečítané leto - O vode

Práve skončil 4. týždeň zaujímaveho projektu Prečítané leto, tentokrát o vode.


Zbojníci sú obaja vodné živly, tak si ho do sýta užili. Keďže sú silnou konkurenciou Špinušky, jeden deň sme sa neplánovane vybrali v jej stopách. Kuchyňu sme nezašpinili džemom, ale melasou, a namiesto žaburiny skončil Maťko celý v blate (samozrejme v tom jedinom blate v okruhu niekoľkých kilometrov). Tiež svojím spôsobom zachraňoval druhého cyklistu :-) Aj modrou farbou sme sa zababrali. Spravili sme si totiž oceán vo fľaši a následnom sme v ňom maľovali rybičky. A keďže aj knihy treba vyvenčiť, tak tento úspešný deň sme zavŕšili jej prečítaním, večer na ihrisku, celí špinaví od piesku. Hotoví Špinuškovia.






Okrem olejového kúpeľa rúk v oceáne sme si trošku potešili zmysly aj sensory boxom so sklenenými a vodnými perlami a rôznymi zvieratkami žijúcimi vo vode. Špinuška by síce bola opäť vhodnou voľbou, ale aj Žabiatko sa chcelo dostať na rad.



K vode patria tiež rôzne ryby, Biby a iné vodné stvory. Náš domáci rybník zaplnili rôzne druhy, nielen malé olejovomodré oceánové rybičky, ale aj väčšie, napríklad alobalovo-akrylová či lepidlovo-šupinatá.






A ešte sme si vysvetlili rozdiely medzi potokom a riekou, a ako vzniká z malého potôčika veľká rieka.



Aj víkendovali sme s vodou. Príjemnú teplú sobotu sa treba osviežiť zmrzlinou. V jednej z našich obľúbených čokoládovní majú okrem výborných zákuskov, tortičiek, horúcej čokolády a zmrzliny tiež špecialitu, gumáky v rôznych veľkostiach. Najskôr si všetky dobroty vychutnáte rovno nad potokom, a potom sa v ňom môžete do sýtosti vyčvachtať. Niečo pre zbojníkov :-)



V nedeľu sme si zas spravili výlet k jazeru a pozorovali vodné vtáky. Plávali tam kačky aj labuť, a zahliadli sme aj bociana. A tiež žaby, hada, roháča, čmeliaka a iné zaujímavé chrobáčiky. A aby sme tej vody nemali málo, večer nás ešte navštívila pani Búrka :-)



2 komentáre:

  1. krásne celé!
    bavlnky sa u nás často povaľujú, ale vysvetliť pomocou nich rozdiely medzi potokom a riekou to mi ešte nenapadlo, skvelé :)
    kde zoženiem vodné perly?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :-) Vodné perly som zohnala už dávnejšie v takom obchodíku so všetkým možným aj nemožným, tuším sa volal Tedi (v Bratislave Rači pri Brendone)

      Odstrániť