nedeľa 16. augusta 2020

Prečítané leto - O ostrovoch

Ostrovy sa u nás doma spájajú najmä s veľkými pokladmi plnými zlata, diamantov a iných drahých kameňov. A s pirátmi. Ale ostrovy neslúžia len ako úkryt pre drahocenný poklad. Na svete existujú tisícky rôznorodých ostrovov, niekde žili Vikingovia, z niektorého zase odplával Titanic, iné objavili moreplavci v stredoveku a ďalšie poznáme len krátko. 

Aby sme ale z kuchyne nespravili rovný skok niekam doprostred oceánu, radšej sme si spravili malé premostenie. V pondelok sme ostali ešte v kuchyni a upiekli si cuketové lodičky na rozbúrenej zemiakovej kaši. Tými sme sa preplavili rovno na ostrov pokladov.


Z ostrova pokladov, ktorý sa pri hre objavoval (nielen) celý tento týždeň, sme sa presunuli na skutočnejšie ostrovy. Prezreli sme si mapy aj glóbus a hľadali rôzne ostrovy. Najskôr len tak, a potom niektoré konkrétne. Island a jeho gejzíry, Nový Zéland s ovečkami či Madagaskar s baobabmi a lemurmi. Ale toto geografické okienko nešlo len jedným smerom, potom sa zabávali tak, že vyhľadávali malé ostrovy a moria - aby som ich následne musela hľadať ja :-) 



Inak bol celý týždeň hlavne o vode a lodiach, bez ktorých by ostrovy pre zbojníkov neboli tým čím sú. Vode tej reálnej a lodiach z lega. A ešte Vikingoch. Aj Štikút predsa žil na ostrove...




Štikúta sme síce tentokrát nečítali (aj keď sa k nemu iste ešte niekedy vrátime a prečítame si celú sériu ešte raz), ale zakotvili sme na ostrove Kurekuredut spolu s Pipi. Pipi Dlhou Pančuchou. To asi aby sme sa pripravili na budúci týždeň o ponožkách :-) 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára