štvrtok 27. júla 2017

Prečítané leto - O rukách

Tento týždeň sme sa v Prečítanom lete venovali rukám. Ruky sú prítomné skoro pri každej našej činnosti, používame ich každý deň, a keď majú občas malé zranenie (ako sa v stredu podarilo Kubkovej ruke), tak to cítiť - pretože bez nich je všetko náročnejšie. Najskôr sme si teda precvičili hmatové bunky a bez pomoci zraku sme hľadali predmety ukryté vo fazuli.



Čítali sme hlavne Mimi a Lízu, a samozrejme sme nemohli vynechať ani Tulleta a jeho Knížku. Vytiahli sme aj našu starú hmatovú "knihu", ktorú som vyrábala pre ešte úplne maličkého Kubka (ach, ako je to dávno). Síce už v trošku dezolátnom stave, ale funkčná je stále.




Mimi a Líza nás inšpirovali k tomu, aby sme sa bližšie pozreli na zúbok Braillovmu písmu. Okrem obálky Mimi a Lízy 2 sme ho našli ešte na krabičke od liekov (Konečne som našla pozitívum mojej choroby počas Vianoc - keby niet jej, nemali by sme žiadne takéto krabičky:-)). Potom sme si na tvrdom papieri vytvorili vlastné mená v Braillovom písme. Teda, aspoň sme sa o to pokúsili, či by to niekto bol schopný aj prečítať je totiž otázne. Z bodov vyrazených do tvrdého papiera totiž vznikali dierky, menšie aj obrovské. Zbojníci to zakončili po svojom - vyrábaním čo najväčších dier v papieri. No, mama mieni, zbojníci menia. 


A keďže sú ruky sú pre nás také dôležité, vyskúšali sme sa aj vžiť do kože tých, ktorí ich používať nemôžu. Na jedenie bez rúk som si nakoniec netrúfla, tak sme skúsili aspoň kreslenie - pomocou úst a nôh. Žiadne veľké umelecké diela sa nekonali, pretože to zbojníkom vôbec nešlo. A ani mne nie - ústami bolo jednoduchšie udržať očakávaný smer a približnú dĺžku čiar, ale boli veľmi nevýrazné. Nohou boli čiary krásne výrazné, ale krivolaké. Čo by sme bez tých našich rúk robili...



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára