štvrtok 29. júna 2017

Ako sa farby pomiešali

Prelievanie vody je u nás veľmi obľúbené už dlhú dobu, hlavne u Kubka. Ak práve nemáte chuť na miešaný drink (napr. čajové pivo), netreba pri ňom nechávať radšej žiadne poháre, lebo využije akúkoľvek maličkú nestráženú chvíľočku na to, aby prelieval.
Tak sme to trošku využili, aby sme sa povzdelávali o miešaní farieb. A hlavne zabavili.
Vytiahli sme naše obľúbené potravinárske farby a najskôr sme skúšali intenzitu farieb pri ich riedení, keďže sa o to poslednou dobou zaujímali. Z tmavej modrej sme sa postupne dopracovali k úplne svetlučkej, len vďaka pridávaniu čistej vody. 


To im samozrejme nestačilo, tak sme prešli k miešaniu základných farieb, a zo žltej, modrej a červenej sme si vytvorili zelenú, fialovú a oranžovú. Samozrejme nesmela chýbať ani obľúbená "a čo vznikne keď všetky zmiešame dokopy?" farba :-)




A keďže svet je pestrejší než je pár základných farieb, skúsili sme zo žltej a modrej vytvoriť množstvo rôznych odtieňov zelenej. Do žltej stačila kvapka modrej a vznikla nádherná zelená, zato do modrej bolo treba pridať tých kvapiek podstatne viac aby bolo vidieť nejaký efekt.
Tri diely žltej a jeden diel modrej, alebo tri diely modrej a jeden žltej? Keď si zase budeme najbližšie vysvetľovať zlomky, určite sa k tejto aktivite ešte vrátime :-)



No a voľná zábava na konci nemohla chýbať, voda musí byť predsa úplne všade aby sa to počítalo :-)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára