štvrtok 22. júna 2017

Mesiačik u krajčíra

V knižnici som natrafila na krásnu malú knižôčku, Mesiačik u krajčíra. Pôvodne vyšla v češtine, ale na preklad do slovenčiny sme našťastie dlho čakať nemuseli a v roku 2016 ju vydalo vydavateľstvo Aventinum. Autor Antonín Rükl je astronóm a hoci písanie detských kníh nie je jeho hlavnou náplňou práce, Mesiačik u krajčíra je poučná aj pútavá zároveň. Pomocou príbehu vysvetľuje, ako sa Mesiačik v priebehu mesiaca mení. A keďže najlepšie je učiť sa na chybách druhých, deti si môžu uvedomiť jednotlivé fázy Mesiaca a ich zmenu pomocou hlavnej postavy krajčíra, ktorý pri svojej práci pozabudol na to, že Mesiac nevyzerá vždy rovnako.



Príbeh v prvej časti knihy je vhodný aj pre maličkých čitateľov, druhá, odbornejšia časť knihy zaujme až trošku staršie deti (a určite aj mnohých dospelých). Okrem vysvetlenia fáz Mesiaca (aj s názorným experimentom) sú tu i rôzne zaujímavosti o tomto vesmírnom telese. Viete čo je More Pokoja, ako ďaleko sa nachádza Mesiac od Zeme či prečo sa zajac vozí s Mesiacom po nebi? Ak nie, vrelo odporúčam siahnuť po tejto útlej knižke. 


Keďže získané poznatky je najlepšie si hneď upevniť, začali sme ten náš Mesiačik pozorovať. Aby sme tú zmenu lepšie videli, vyrobili sme si tabuľku, a spoločne zakresľovali, ako sa Mesiac postupne mení. Hoci to nie je zrovna najpresnejšia technika, a malé odchýlky od skutočnosti tam sú isto, krásne vidieť ako pribúda, a potom zase ubúda. 



Keď budú zbojníci starší a skúsenejší pri práci s fotoaparátom a počítačom, určite si to zopakujeme a vytvoríme koláž fotiek. Už teraz sa na to teším :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára