pondelok 16. augusta 2021

Prečítané leto - O hradoch

Hrady naše milované. Veľké nedobytné pevnosti. Rytieri, meče a iné zbrane, bitky a vojny, draci. Téma, ku ktorej sa vždy s radosťou vrátime, nech je tá "naša" aktuálna téma akákoľvek. Ani tento týždeň nesmeli chýbať výlety. Nenechali sme si ujsť Bratislavské korunovačné slávnosti a pokochali sa dobovými kostýmami. V nedeľu sme pre zmenu navštívili pre nás najbližší hrad, ku ktorému vedie cesta v príjemnom chladivom tieni stromov - Biely kameň.





Inšpirovaní sochou rytiera bojujúceho s drakom, ktorú sme objavili v Primaciálnom paláci (tam, kde sa uzavrel aj Bratislavský mier po bitke pri Slavkove) a obrazom Svätého Juraja v Svätom Jure sa u nás odohral boj na život a na smrť. Aj v tom našom príbehu zvíťazil samozrejme rytier :-)  







Hradní páni pochopiteľne musia mať vlastný erb. A netrochárčili, obaja si zvolili pre svoj erb znak koruny. Kubko mal korunu na levej hlave na modrom pozadí. Následne chcel vyhľadať aj na internete, či náhodou nejaký erb nemá leva s korunou, a tadá... našli sme, že hneď vedľajšie mesto - Senec - má leva s korunou na modrom pozadí :-) 


A náš tip na lacnú a kreatívnu zábavu? Pár roliek z toaletného papiera, kúsok kartónu a nožničky. A môžete si vytvoriť vlastnú stavebnicu hradu. Najskôr vežičky a potom k nim pripojíme hradby. Hrad so štvorcovým nádvorím alebo radšej päťuholníkovým? Čokoľvek je možné. A k tomu hentaká obliekacia veža, také baranidlo. No, občas mám pocit, že moje vedomosti za tými zbojníckymi prudko zaostávajú. A fantázia vlastne asi tiež....





Aj keď...lego je lego :-)




A samozrejme sme aj čítali, hlavne povesti a rôzne encyklopedické zaujímavosti. Aj keď v rámci akcie na jurte najväčší úspech zožala malá detská kniha Hľadaj na hrade, kde toho na čítanie zrovna veľa nie je :-) 








 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára