nedeľa 2. septembra 2018

Prečítané leto - O odvahe

Posledný týždeň Prečítaného leta sme boli odvážni. Asi ako Kvap s Čľupom :-) Tento týždeň bol zároveň aj o strachu, lebo bez strachu by nebolo ani žiadnej odvahy. Každý má z niečoho strach, ale nie každý má odvahu svoj strach prekonať. Napríklad taký Kubko má strach z upratovania: "Ja sa bojím upratovať, takže radšej nebudem upratovať." A čoho, okrem upratovania, sa najviac boja zbojníci? Draky to veru nebudú, jeden ich miluje a vysnívané povolanie toho druhého je okrem iného kráľovský kŕmič drakov. Ok. Asi treba trochu ubrať z veľkosti a pridať pár nôh. Také malé potvorky, osy, včely, komáre a pavúky, to je už niečo iné. A keďže o odvahe nemám ani ja veľa čo povedať, aspoň sme si o nej niečo prečítali :-) 


Týždeň sme začali už klasicky, v knižnici, kde bola pre deti nachystaná malá skúška odvahy. Maťko sa samozrejme ako najväčší odvážlivec hlásil ako prvý. Pre mňa teda veľmi prekvapivo, lebo práve Maťko poslednou dobou bojuje s rôznymi strachmi. Z tmy, z hmyzu, zo zlodejov... Aj kvôli komárovi v miestnosti vie byť poriadne vyľakaný. Ako Kvak s Čľupom dokopy. Celá mama :-) V knižnici sme preskúmali pár nepriehľadných nádob, ale aj napriek strašeniu to všetci zvládli ľavou zadnou. Ja som Maťkovi pripravila väčšiu výzvu. Priamo na mieru. Bźźź. Osu. 


A musím priznať, že zbojníci prekvapili. Obaja ju bez problémov chytili do ruky. Dokonca sa o ňu pohádali, lebo ju chceli obaja. Ešteže nebola živá. Prezreli sme si aj osie hniezdo, bohužiaľ nie to škoricové. 




Zabojovali sme aj s iným hmyzom, našťastie už len plastovým. 



A skúšku odvahy sme zavŕšili koncom týždňa športovo. Odvahu totiž treba tiež pri športoch, hlavne tých, čo sa páčia zbojníkom. Pre mňa je odvahou už iba pozerať na videá Dannyho MacAskilla či Filipa Polca (tých sme tento týždeň videli tiež dosť). Zbojníci si teraz dali našťastie len malé motorkové preteky. Asi aj preto, lebo Maťko si minulý víkend trochu pokazil bicykel. Keď sa rútil dole kopcom, vcelku slušným pádom zabránil saltu spolu s bicyklom. No, budem potrebovať ešte veľa preveľa odvahy na sledovanie toho, ako zbojníci vyrastajú :-)



Tak, leto nám končí, zajtra štartujeme pomaly smer jeseň., minimálne počasím. Navaríme kopu čaju, zapálime sviečky a opäť vytiahneme nejakú dobrú knihu. Prečítanému letu ďakujeme za spríjemnenie týchto našich (ne)prázdnin, a už sa tešíme na tie nasledujúce. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára